Zadanie z chemii z działu: undefined

Zasady udziału

Zadanie 3
Temperatura krzepnięcia roztworów jest niższa niż temperatura krzepnięcia czystego rozpuszczalnika. Im więcej drobin wprowadzi się do danej masy rozpuszczalnika, tym niższą temperaturę krzepnięcia ma otrzymany roztwór. Zjawisko obniżenia temperatury krzepnięcia w odniesieniu do temperatury krzepnięcia czystego rozpuszczalnika nazywamy efektem krioskopowym.

W dwóch zlewkach (oznaczonych jako I i II)znajdowało się po 500 g wody. Następnie do każdej wprowadzono odpowiednią ilość substancji:
Zlewka I – 0,5 mol glukozy
Zlewka II – 0,5 mol sacharozy
Zlewka III – 0,5 mol chlorku sodu
Zlewka IV – 0,5 mol siarczanu(VI) baru
Zawartość każdej zlewki zamieszano. W każdej stwierdzono obecność fazy ciekłej.

Oceń prawdziwość poniższych zdań. Zaznacz P, jeśli informacja jest prawdziwa, albo F, jeśli informacja jest fałszywa.

Roztwór w zlewce II ma niższą temperaturę krzepnięcia niż roztwór w zlewce I, ponieważ sacharoza jest dwucukrem budowanym z glukozy i fruktozy.PF
Ciecz w zlewce III ma taką samą temperaturę krzepnięcia, jak ciecz w zlewce IVPF
W jednym naczyniu w praktyce nie zaobserwowano efektu krioskopowegoPF

 

Odpowiedź:

obraz.png

Komentarz: BaSO4 jest związkiem praktycznie nierozpuszczalnym w wodzie. Z tego powodu efekt krioskopowy jest pomijalny. 

  • link do facebook
  • link do instagram
  • link do tiktok
  • link do youtube
DM 2023