Zadanie z chemii z działu: undefined
Zadanie 3
Temperatura krzepnięcia roztworów jest niższa niż temperatura krzepnięcia czystego rozpuszczalnika. Im więcej drobin wprowadzi się do danej masy rozpuszczalnika, tym niższą temperaturę krzepnięcia ma otrzymany roztwór. Zjawisko obniżenia temperatury krzepnięcia w odniesieniu do temperatury krzepnięcia czystego rozpuszczalnika nazywamy efektem krioskopowym.
W dwóch zlewkach (oznaczonych jako I i II)znajdowało się po 500 g wody. Następnie do każdej wprowadzono odpowiednią ilość substancji:
Zlewka I – 0,5 mol glukozy
Zlewka II – 0,5 mol sacharozy
Zlewka III – 0,5 mol chlorku sodu
Zlewka IV – 0,5 mol siarczanu(VI) baru
Zawartość każdej zlewki zamieszano. W każdej stwierdzono obecność fazy ciekłej.
Oceń prawdziwość poniższych zdań. Zaznacz P, jeśli informacja jest prawdziwa, albo F, jeśli informacja jest fałszywa.
Roztwór w zlewce II ma niższą temperaturę krzepnięcia niż roztwór w zlewce I, ponieważ sacharoza jest dwucukrem budowanym z glukozy i fruktozy. | P | F |
Ciecz w zlewce III ma taką samą temperaturę krzepnięcia, jak ciecz w zlewce IV | P | F |
W jednym naczyniu w praktyce nie zaobserwowano efektu krioskopowego | P | F |
Odpowiedź:
Komentarz: BaSO4 jest związkiem praktycznie nierozpuszczalnym w wodzie. Z tego powodu efekt krioskopowy jest pomijalny.